Sevilla
 
 
 



Temperamentsfulle og eksotiske Sevilla – hjertet av Spania.

Hvorfor går det ikke noen fly direkte fra Oslo til Sevilla? Jeg har alltid hatt lyst til å utforske dette området litt nærmere, men hver gang vi skal bestemme oss for en ferietur blir det til at vi heller velger et sted der det finnes et fly som går direkte uten stopp. I hvert fall når det gjelder Europa. Tiden er litt knapp om du kun skal på weekend tur, men om du virkelig ønsker å komme deg til Sevilla er det ikke så veldig vanskelig. Du kan selvsagt fly til Malaga og ta tog derfra (ca. 2 timer), men du kan også gjøre som oss, reise med Brussel Airlines som gjør en mellomstopp i Brussel. Skal ikke kimse av fordelen med en destinasjon uten direkterute heller….du slipper jo å møte Nordmenn på hvert eneste gatehjørne slik det er enkelte andre steder i Spania;)

Bildet over: Selv om de fleste av oss ikke ser med blide øyne på tyrefekting, er tradisjonen fortsatt høyst levende flere steder i Spania, og spesielt i Sevilla. På den private arenaen Hazienda el Vizir (omtalt lengre ned i artikkelen) strømmer de unge talentene til for å trene i håp om å bli en av de heldige som får lov til å kjempe med livet som innsats - og beseire en okse - foran et publikum - en gang.

 
 


brussels airlines

2 stk. kofferter på økonomiklasse på alle rutene til Afrika med Brussels Airlines


Brussels Airlines

På Brussels Airlines er det en fin mulighet til litt ekstra luksus om du er på tur med en gruppe på 10 personer eller mer. Oppgradèr til B-flex for kun NOK 200.- per pers. (per vei) og du sitter lengst framme i flyet, får servert mat og drikke gratis og går gjennom fast track i sikkerhetskontrollen.

Iår er det flere nyheter på sommermenyen til Brussels Airlines: Athen, Monte Pier og 3 steder på Corsica. På Corsica er det også et nyåpnet råflott Radisson Blu resort hotell. 5 stjerner. web-site…

Brussel Airlines anbefaler: (om du vil oppleve noe helt spesiellt ): Dra til Rwanda eller Uganda og dra på Gorilla safari. Ikke vanlige gorillaer men den utrydningtruede arten fjellgorilla - hannen er også kalt Silverback. Det er slett ikke billig (omkring 500 euro for selve safarien, fly og opphold kommer i tillegg) men er en fantastisk opplevelse. Om du ønsker en rimeligere/vanlig safari er det stort utvalg i Kenya. Mer informasjon får du om du tar en prat med en av våre hyggelige reisekonsulenter på VIA Tours.

Brussels Airlines har hele 19 ruter til Afrika. På disse turene kan du ha med deg 2 stk. kofferter selv på økonomiklasse. Bonus for oss handleglade:))

 
 
sevilla
Gatemusikantene setter deg raskt i Spansk stemning - på ethvert gatehjørne både i Jerez og Sevilla



Klokkemuseum

Atalaya - Klokker fra hele verden -
noen helt fra 1700 tallet


Jerez de la Frontera.

Vårt tettpakkede 3 dagers program startet en lørdagskveld i slutten av april med innsjekk og middag på Hotel Tryp Jerez i Jerez de la Frontera. Web-site.
Kort busstur fra Sevilla - og været var som en deilig norsk sommernatt. Den gamle og pittoreske byen Jerez de la Frontera stammer helt tilbake til tiden da araberne/muslimene styrte området. (Fra ca. år 711)

Vakker by med endel utrolig gamle bygninger - både fra barokk og renessansetid. Den gamle katedralen i gamlebyen er helt fantastisk. Bygget på 1800 tallet, men med tydelige gotiske elementer i byggestilen.

- Alcázar (Moorish Fortress). Bygget på 1200 tallet av araberne. Supert sted for større eventer eller grupper. Her blir det arrangert alt fra konserter, vinsmaking og brylluper.
Andre steder vi kikket innom:

- Claustro de Santo Domingo (Kloster). Bygget på 1200 tallet og godt vedlikeholdt/restaurert.

- Atalaya Museum. Klokkemuseum med klokker fra hele verden, helt fra 1700 tallet. Det spesielle her er at alle klokkene faktisk går:) Artig sted å kikke innom.





Sulten? Byens beste tapas finner du her: La Cruz Blanca. Ligger på Plaza de la Yerba.
Ribera Square er et annet tips - for en kveld på by`n. Plassen er omgitt av flere koselige barer og restauranter, og på sommerstid er det livemusikk og/eller flamencodans nesten hver eneste kveld - inne eller utendørs.

Sherry
Litt innover i landet, 20 km fra Sanlúcar, foregår Jerez sin viden kjente sherry- og brandy produksjon. Selvsagt måtte vi få oss en liten smakebit på en av de mange vinkjellerne. Det gjorde vi på Visit Williams and Humbert (wine cellar or bodega) and wine tasting. Dette er rett og slett Europas største vintapperi. Digre tønner i alle størrelser så langt øyet kan se. De store eiketønnene brukes igjen og igjen i 40 til 150 år og de forskjellige sherry sortene har en alkoholprosent på 14-24%

Black Swans
Det aller første jeg hang meg opp i var synet som møtte meg i den fine vannparken utenfor. Der svømte det rundt flere par med de meget sjeldne svanene Black Swans. Har aldri sett det før - noe så nydelig! De er på vissnok på besøk av og til her i området. Vanligvis er de kun å finne i Australia, New Zealand og noen få steder til.

Black Swans
Black Swans


tapas og Sherry

Tapas og Sherry - et godt valg




Men tilbake til Sherryproduksjonen:)

Tapas ♥ Sherry

Visste du at Sherry er det du egentlig skal drikke til spansk tapas? Spesielt til sjømat er det perfekt, og sherryen skal ikke være av den søteste sorten og serveres iskald - rett fra kjøleskapet. Vi smakte på den ene etter den andre servert sammen med store fat ost og Pata Negra skinke som smeltet på tungen. Svimlende artig - og godt:)

Underholdning skorter det heller ikke på her på Williams and Humbert. I tillegg til sin sherry er Jerez også kjent for sine flotte hester. Midt i bodegaen er det er stor arena der det holdes oppvisninger 3 ganger om dagen, med dansende ryttere og annet festlig. Disse showene inngår i billettprisen om du er på vinsmaking.







 
 
ridetur

Sett av tid til en ridetur på de flotte og veldig snille hestene i Jerez








Hotel Cortijo de Ducha
(4 stjerner) web-site
- en tur innom for omvisning og lunsj.

Hvor idyllisk beliggenhet kan et hotell egentlig ha? Dette stedet har egen vingård og ligger i de mest fantastiske omgivelser. Grønne vinmarker så langt øyet kan se. Svømmebasseng som ser ut som et lite paradis og en koselig bakgård der det grilles på kveldene. Har kun åpent for feriereisende i sommerhalvåret, men åpent hele året for grupper og eventer. Overraskende rimelige priser. Romprisene spenner fra 65-90 euro, og utifra room servise menyen ser det ut til at du får et godt måltid for langt under hundrelappen.

Om du ønsker mer enn å ligge ved bassengkanten kan du f.eks leie en sykkel (mountainbike) og ta en tur rundt vinmarkene eller opp i fjellene, eller du kan ta en leiebil og kjøre til kysten på badetur (ca. 20 min) - eller - tilbringe en dag på hesteryggen på en av Jerez sine vakre og stolte hester. Vi valgte det siste:) Uforglemmelig opplevelse!!

PS: Husk solkrem! Sola brenner fort på nordisk blek vinterhud.

 

 
 


Sevilla - ca. 1 times busstur fra Jerez


Hotel Ribera de Triana. Web-site
The Hotel Ribera ligger i området Triana, som ligger på den ene siden av elven Guadal Quivir. Sevilla på den andre. Det sies at Triana er stedet der Flamenco startet. Det er ikke helt sant for det var hos sigøynerene det egentlig startet, men ettersom det ikke er like populært å like sigøynerskikker er det Triana som har fått æren av å være “fødested” for Flamenco;)
Hvis du har lyst til å få med deg mest mulig på kort tid i Sevilla er det smart å leie en sykkel. www.biciactiva.es. Det er en stor by og mye flott å se, og sykkelstiene går overalt.
Det aller flotteste i Sevilla er uten tvil Plaza Espana. Et virkelig “must see” Alle Spanias regioner er presentert rundt plassen. Et helt fantastisk byggverk!

Plaza Espana
Plaza Espana


The Royal Alcazar Palace er også verdt et besøk selv om her kan det bli litt i overkant av turister. Bygget på middelalderen i det som kalles Modehar byggestil. Det er en slags muslimsk inspirert stil som var vanlig på denne tiden, masse detaljer og storslått, men også skjevheter og er noen steder en smule usymmetrisk. I følge muslimene er ingenting annet enn Allah perfekt - alt annet har skjevheter. Det er også gjenspeilet i byggestilen. 8 euro  for inngangsbilletten.

Sevilla

Sevilla Katedral - Spanias største





Sevilla katedralen
Samme pris betaler du også for inngang til den fantastiske Sevilla Katedralen. Spanias største - og Europas 3dje største med sine 23 500 kvm. Bygget på det 15 århundre - først som en moskè og siden ombygd til kirke. Den gamle minoreten er fortsatt stående i den ellers gotiske byggestilen. Minner nesten litt om Barcelona- og Gaudis spesielle kirkespir i La Sagrada Familia. Katedralen gjør stort inntrykk, nesten som et museum. Den har stått på Unescos Verdensarvliste siden 1987.

Meteropol Parasol er det nyeste og kanskje kuleste bygget i Sevilla. Står på ruinene av en gammel romersk markedsplass. Disse kan beskues i museet i kjelleren. På toppen av Metropol har du super utsikt over hele byen. Du kan sitte og nyte livet på tapas restauranten der oppe eller du kan rusle i de lange berg go dalbane stiene - langt over bakken. koster 1,5 euro for å komme inn, og da får du en drink gratis i tapasrestauranten.

Corte Inglès er mer enn bare et sted man shopper. På toppetagen - i forbindelse med delikatesseforretningen finner du en herlig utendørsrestaurant. En av byens mange steder med utsikt over byen. Åpent hele året. Her kan du sitte og nyte deilig tapas med noe godt i glasset mens du kikker på solen som går ned over vakre Sevilla.








salmorejo

Salmorejo - mmmmmm!




Corte Inglès
Her på toppen av Corte Inglès kan du også bare slappe av i gode dype sofaer med en avis og kaffe mens andre løper i butikker:) Be gjerne om restaurantens egen variant av Gazpacho. Kalles Salmorejo og er en litt mer kremete variant - med skinkebiter og olivenolje på toppen. Herlig!

Hva skal du handle med deg hjem? Manchego ost, Qeso Cabra (geitost), olivenolje, Skinke (gjerne Pata Negra eller annen lagret Iberico skinke) og prøv også Chistorra de Nevarra (tynnere variant av Choritzo -  deles i mindre biter go stekes raskt i stekepanne. Serveres som forrett, snacks eller del av tapasmiddag)







 
 
Flamenco

Flamenco - brutalt og emosjonelt på en gang




Flamenco - På Tablao el Arenal

En kveld med Flamenco hører med. På Tablao el Arenal er det forestillinger to ganger om dagen - hele året. Jeg har sett Flamenco flere ganger, men dette var virkelig det aller beste jeg har sett så langt. Ganske lite sted slik at du kommer tett på forestillingen. Danserene - både kvinner og menn - danset så svetten silte nedover ansiktene. Dramatisk og veldig emosjonelt - og temperament til tusen.
Husk å bestille bord i god tid. Populært sted. www.tablaoelarenal.com


Mat og uteliv i Sevilla:
Spanske restauranter
Restaurant Ortiza - nydelig mat (kanskje turens beste) bar - restaurant - også fin for både små og store grupper. Mulighet for separate rom.
Abades Triana - web-site
Puerto Delicias - web-site

Tapas:
La Brunilda - web-site
Ovejas Negras - web-site
La Azotea - web-site
Bodega Morales - web-site

Nattklubber for glade mennesker i alle aldre
Dada
Groucho - web-site
Cabuki
Antique - web-site





Hazienda el Vizir - web-site
Stort gods/landsted med flere hus, hester og en svær tyrefekter-arena (se bildet i toppen) tilknyttet anlegget. Perfekt for både små og større grupper. Ellers er det også midtblink for de som leter etter et sted for et helt spesielt bryllup;) I tillegg til å kikke på gryende tyrefektertalenter som trener kan man bestille flamenco dansere eller musikk/teateroppvisning etter eget ønske. Hva med en privat oppsetning av selveste Barbereren i Sevilla? Fantastisk sted - kan ta opp til 550 personer til bespisning og fest uten problemer.
(Ingen overnattingsmuligheter - men kort kjøretur fra Sevilla sentrum)

 
 
God tur til Sevilla og Jerez

Tekst og foto: Siri Dale, for VIA Egencia, mai 2014

For bestilling - ta kontakt med ditt nærmeste VIA Egencia byrå.
 
VIA Egencia

Linkedin facebook Twitter   googleplus Youtube


VIA Egencia
- Postboks 1353 Vika, 0113 Oslo
Web Redaktør: Siri Dale